Recepty k detoxikaci

Na této stránce naleznete recepty, které je vhodné užívat při detoxikaci. Jsou zde k dispozici všechny (nápoje, recepty na zklidnění žaludku), které budete potřebovat, pokud začnete s nějakou metodou domácí detoxikace.

NÁPOJE VHODNÉ K UŽÍVÁNÍ PŘI DETOXIKACI

Medová voda

Postup:
300 ml pramenité vody (nesycené kysličníkem uhličitým) na 10 min povařte, přidejte 1-2 čajové lžičky limetkové šťávy a špetku mletého zázvoru. Do vlažnější vody přidejte 1 lžičku medu (nejlépe domácího lučního). Podporuje činnost ledvin.

Chlorofylová voda

Postup:
300 ml vody přiveďte k varu a rozpusťte v ní lžičku chlorofylu. Podporuje činnost ledvin.

Jílová voda

Postup:
1 l pramenité odstáté vody nalijte do jílového nebo skleněného džbánku, přidejte 4 lžíce jílu a nechte odstát na slunci 4 hodiny. Nemíchejte! Pijte 2 sklenice denně ráno nalačno po doušcích.

Draselný vývar 

Postup:
Budete potřebovat 2 velké brambory ve slupce, 225 g mrkve, stejné množství červené řepy, celeru s listy, natě z tuřínu či červené řepy (nebo svazek petržele), 115 g kapusty. Vše nasekejte a dejte do hrne s 1,7 l vody. Nechce dojít do budu varu a pak 30 min vařte na mírném ohni. Po vychladnutí vývar přeceďte a dejte do lednice. Pijte ho horký v průběhu dne.

 

ČAJE

Čaj na trávení

Postup:
Potřebujete následující suroviny: 2 díly máty, 1 díl citronové kůry, 1 díl estragonu, půl dílu rozmarýnu, 1 díl heřmánkových květů, 1 díl anýzu či fenyklu, 1 díl listů zeleného čaje, med. 1 lžičku této směsi nechtě vyluhovat v šálku v horké vodě a pijte 30 min před jídlem. Malé množství (půl šálku) můžete pít i během jídla.

Zázvorový čaj

Postup:
Potřebujete 1 šálek vody, ¼ lžičky mletého zázvoru, med. Vařící vodou zalejte zázvor. Med přidejte po částečném vychlazení.

Kopřivový čaj

Postup:
3 lžíce sušených listů zalijete půl litrem vařící vody a nechte 10 min luhovat. Pokud máte čerstvé kopřivy, nejdříve je spařte. Tento čaj je vhodné užívat na jaře či na podzim, podporuje činnost jater. Obsahuje hodně vitamínu C a karotenů.

Pampeliškový čaj

Postup:
1-2 lžičky sušené rostliny (kořeny i listy) dejte do šálku vody, 1 min. povařte a nechte 10 min luhovat Pijte 2 šálky denně. Tento čaj je vhodné užívat na jaře či na podzim, podporuje činnost jater.

Čaj z fenyklu a římského kmínu

Postup:
 ½ lžičky obojího mletého koření zalijte vařící vodou, 10 min luhujte a pijte po jídle. Tento čaj je vhodné užívat na jaře či na podzim, podporuje činnost jater a fenyklový čaj činnost ledvin.

Čaj z jalovce

Postup:
Rozmačkejte bobule jalovce a zalijte je šálkem vroucí vody. Můžete přidat po vychladnutí med. Pijte 1 šálek 3x denně. Tento čaj podporuje činnost ledvin.

 

RECEPTY NA ZKLIDNĚNÍ ŽALUDKU PŘI PRAVIDELNÉ OČISTĚ

Čaj proti překyselení žaludku

Postup:
Připravte si čaj např. z lékořice, proskurníku, hořce, granátového jablka či čaj ze zázvoru.

Na tenké plátky nakrájejte 2 cm kořene zázvoru a vařte jej v 1 šálku vody až do doby, kdy se 1/3 vyvaří. Pak sceďte a přidejte 3-4 lžičky ricinového oleje. Tento nápoj pijte kolem 22 h večer.

Kořeněný čaj

Postup:
Nastrouhejte ¼ lžičky zázvoru a s 2 šálky vody přiveďte k varu. 3 min opražte na sucho na pánvičce 3 hřebíčky společně s ½ lžičky fenyklu. Koření rozemelte a dejte ho hmoždíře. Koření přidejte do varu k zázvoru. Pak nechte 10 min odstát. Pijte teplé.

Rýžová kaše s kardamomem (pro 2 os.)

Postup:
Do hrnce nasypte ½ šálku přeprané rýže basmati a přidejte ¼ lžičky soli. Přidejte 2šálky vody, zakryjte a vařte na mírném ohni 20 min. Na pánvi nasucho pražte 1 lžičku římského kmínu, ½ lžičky kardamonových semen  a ½ lžičky koriandru. Vše následně rozdrťte v hmoždíři. Pak v téže pánvi rozehřejte ghí a přidejte práškové koření. Smažte 3 min a pak přidejte rýži.

 

RECEPTY DLE AJURVÉDY

Jogurtový nápoj

Použití: tento nápoj je vhodný pro povzbuzení trávení a zapíjí se jím hlavní jídlo

Postup:
Smíchejte 1 díl vychlazeného jogurtu, 3 díly vody, špetku mletého sušeného zázvoru, římského kmínu, černého pepře a soli.

Variace na sladký jogurtový nápoj

Postup:
Postupujte stejně jako u předchozího receptu, ale jako koření použijte špetku mletého kardamomu a přírodního cukru či medu. Vhodné je přidat i růžovou vodu.

Nápoj lasí

Použití: pokud vás trápí nadýmání, je tohle přesně to, co potřebujete. Tento nápoj je dále vhodné konzumovat v teplém a horkém počasí, protože velmi příjemně osvěží.

Postup:
¼ šálku čerstvého jogurtu smíchejte s 1 šálkem vody o pokojové teplotě, přidejte špetku mletého zázvoru, římského kmínu, koriandru a soli.

Anuvásana basti (výživový výplach)

Použití: při vyčerpanosti, svalové dysfunkci, zácpě, bolestech zad

Postup:
Smíchejte 2 šálky vody s ½ šálku sezamového oleje a dejte na slabý plamen. Přidejte 2 lžíce jemného prášku z lékořice a vařte, dokud se voda zcela neodpaří. Sceďte a použijte vlažné, nejlépe na noc. Sedlinu si přidejte do večerní koupele.

 

POLÉVKY, JÍDLA PŘI DETOXIKACI

Pemmikan

Postup:
175 g cizrníku beraního propláchněte a vařte ve sladké vodě 1h (dokud nezměkne). Promixujte jej s vodou, ve které se vařil. Přidejte 4 polévkové lžíce tahini, citrónovou šťávu ze 2 citrónů, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje.

Zeleninová polévka

Postup:
Na olivovém oleje osmažte na kostičky nakrájenou cibuli až do sklovata. Přidejte na kostičky nakrájenou následující zeleninu: 2 kusy celeru, 2 mrkve, 2 hlavičky brokolice 1 bramboru. Pak zasypte oregánem a smažte další 2 min. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Poklicí zakryjte a na mírném ohni vařte 15 min do měkka. Těsně před podáním přidejte nasekanou petrželku, pažitku, sůl a čerstvý pepř.

Fenyklovo-ředkvičkový salát

Postup:
12 ředkviček nakrájejte na plátky. Přidejte 3 kořeny fenyklu, které najemno nakrájíte. 2 mrkve nakrájejte na jemné plátky a 1 jablko na kostičky. Zalijte šťávou z citrónu a olivovým olejem.

Zeleninový salát s ořechy

Postup:
1 střední hlávku salátu, 1 malý svazek řeřichy (případně potočnice lékařské), 1-2 mladé cibulky, 2 hrsti lehce opražených vlašských ořechů, 1 polévková lžíce ovocného octa. Salát můžete ještě zalít vinným octem. Okořeňte solí a pepřem.

Bramborovo-květákový salát

Postup:
Uvařte 2 brambory a nechte je vychladnout. Pak je nakrájejte na plátky. 1 malý nakrájený květák také uvařte, ale tak aby byl ještě křupavý.  Zálivku si připravte smícháním kremžské hořčice, citrónové šťávy, olivového oleje a pelyňku. Vše promíchejte a ozdobte petrželí.

Teplý zeleninový salát

Postup:
Uvařte 8 malých půlených brambor. Do mísy dejte 3 stroužky česneku a olivový olej, pak přidejte uvařené brambory. Uvařte 110 g mrkve, 1 malou hlávku květáku, 225 g chřestu a 225 g zelených fazolí. Vše přidejte do mísy. Nakonec ještě uvařte 225 g hrachu a 1 malou tykev. Vše smíchejte a zalijte ovocným octem s citrónovou šťávou. Dochuťte špetkou bazalky, kopru, pelyňku, majoránky, kopru a pažitky.

Recepty, které jsou zde uvedeny pochází z následujících knih:

  • Přírodní detoxikace Marie Farquharsonová
  • Detoxikace David Frej
  • Praktická detoxikace MUDr. Jonáš
  • Očistné a jogínské techniky D. Simon, I. Makowski